Nieuws

Feest in Doetinchem: de accumotor bestaat 12½ jaar!

30 juli 2024

BREL HOME blikt terug, van prototype tot standaard keuze van de vakhandel

Zonweringmagazine publiceert in haar tweede editie een mooi artikel over de reis die BREL HOME in 12,5 jaar doormaakt.
De tijd vliegt… De accumotor met zonnepaneel is in onze sector niet meer weg te denken. Elk zichzelf respecterend motormerk heeft de accumotor met zonnepaneel in het programma. De vakhandel heeft deze aandrijving inmiddels als standaard keuze ingevoerd. Bijna 85% van de huis-tuin-en-keuken screens en rolluiken gaan richting de consument met deze vernuftige manier van aandrijving. Twaalf en een half jaar geleden lag de accumotor op de tekentafel bij Reinoud Arts. Samen met Erik Budding nam hij een besluit: we gaan ervoor. We nemen de lezer mee, terug in de tijd.

De introductie van de accumotor in binnenzonwering

Binnen de evolutie van handbediening naar motorbediening vond er een heuse revolutie plaats. Eentje waar Reinoud Arts en Erik Budding in voorop liepen. We hebben het over de grootse introductie van de accumotor in binnen- en buitenzonwering en rolluiken. Wie de historie van BREL kent, zal begrijpen waarom uitgerekend deze twee pioniers hiervoor geknipt waren. Als onafhankelijke en zelf ontwikkelende leverancier van aandrijvingen en besturingen konden zij de benodigde speelruimte creëren om accutechnologie te perfectioneren voor buitentoepassingen. Een gewaagde stap, die heel goed uitpakte.

Reinoud vertelt: “Ons plan om de binnenzonwering te motoriseren ontstond door de mogelijkheid van batterij motoren. De binnen zonweringsbranche worstelde al jaren met de motorisering van binnenzonwering. Dit omdat monteurs voor binnenzonwering niet graag werkten met elektriciteit. In de regel werd er een elektricien gebeld voor de aansluiting. Hierdoor werd de prijs van motorisering ongewild erg duur. Door de toepassing van batterijmotoren waren er geen draden meer en werd de installatie nog eenvoudiger dan handbediend. Dit had te maken met het fenomeen ‘Child Safety’ bij handbediening, dit vergde extra handelingen.” De monteurs konden dus met gemak middels een afstandsbediening een accumotortje inregelen. “Hierdoor durfde iedereen dit plotseling wel te verkopen en werd hiermee ook de prijs een stuk aantrekkelijker omdat het risico kleiner werd.”

De BREL MLE35-10 accumotor is de meest geleverde variant voor screens en rolluiken.

Erik Budding: “Naarmate de ontwikkelingen elkaar opvolgden, kwamen ook motoren met meer vermogen zodat we ook buitenzonwering konden uitrusten met motoren op accu.”

Reinoud Arts: “Als bakermat van de vaderlandse accutechnologie vonden we een accumotor voor knikarmschermen onontbeerlijk in ons programma.”

En toen was buitenzonwering aan de beurt…

Het gebruik van een zonnepaneel voor binnen zonwering was vanaf dag één beschikbaar, leren we. Erik licht toe: “Iedereen eiste dat we een zonnepaneel konden leveren maar niemand verkocht er een omdat het aan de binnenkant voor het glas kwam en dit erg lelijk is. Naarmate de ontwikkelingen elkaar opvolgden, kwamen ook motoren met meer vermogen zodat we ook buitenzonwering konden uitrusten met motoren op accu. Echter voor buiten is het geen enkel probleem om een zonnepaneel te gebruiken. Dit vinden mensen een erg acceptabel product wat het product een duurzame uitstraling geeft.”

Accumotoren zijn een katalysator gebleken voor het omarmen van app-besturing.

‘We benaderden klanten waarvan we bijna zeker wisten dat zij dit een spannende ontwikkeling vonden’

Pioniers zochten pioniers

Je kunt nog zoveel technologie ontwikkelen, als niemand het wil toepassen, dan zou het zinloos zijn. Gelukkig stonden Erik en Reinoud niet alleen in hun pionierswerk. “De accumotoren voor binnenzonwering waren al geaccepteerd in de raamdecoratiewereld. De wereld van buitenzonwering was echter veel conventioneler”, vervolgt Erik. “De vraag die bij Reinoud en mij rees, was ‘hoe krijgen we de vakhandel zover dat zij deze gloednieuwe technologie gaan proberen? Aan ‘kat uit de boom kijkers’ hadden we niks. We benaderden klanten waarvan we bijna zeker wisten dat zij dit een spannende ontwikkeling vonden. Dat werd een succes. We zijn de mede-pioniers nog steeds enorm dankbaar dat zij in onze technologie geloofden, er toekomst in zagen en ons zo vertrouwden, dat zij het aandurfden. In één adem mogen dan ook de consumenten genoemd worden, die op hun beurt het vertrouwen aan de dealer gaven om deze technologie aan de gevel te laten toepassen. Ja, het waren best spannende tijden.”

Accumotoren waren een katalysator voor huisautomatisering

De accumotoren met zonnepanelen hebben als versneller gewerkt in het omarmen van huisautomatisering. Reinoud legt uit: “De drempel om de motoren te gebruiken met onze wifi-hub was laag, niet in de laatste plaats omdat we de accessoires betaalbaar hadden gehouden. We leven al meer dan 10 jaar met het idee dat alles met een app moet kunnen gebeuren, dus volkomen logisch dat je ook je zonwering, rolluiken en raamdecoratie graag met je telefoon of tablet bedient. Onze accumotoren kenden vanaf het begin al een radiografische, bi-directionele aansturing. Het inregelen op de wifi-hub is eenvoudig, de bediening van de app heel intuïtief. Inderdaad heeft de accumotor als katalysator gewerkt voor het massaal omarmen van domotica.”

De BREL HUB-03 wifi-oplossing voor app aansturing van motoren.

In de 12½ jaar dat de accumotor bestaat heeft BREL HOME een half miljoen accumotoren via fabrikanten en dealers richting de consument zien gaan’

Ook knikarmschermen doen het goed op accumotoren

Met de introductie van de accumotor met zonnepaneel voor knikarmschermen heeft BREL HOME de markt wederom verbreed. Hoe is deze zwaardere accumotor ontvangen? Erik geeft antwoord: “Die introductie verliep wat langzamer. Enerzijds vanwege het feit dat we meer tijd en meer testen nodig hadden om tot een werkbare motor te komen, anderzijds omdat de vakhandel erg moet wennen aan het idee dat iets kolossaals als een knikarmscherm gewoon zonder 230V kan werken. Maar ook hier geldt: lang leve de pioniers onder de dealers. Het is gewoon een kwestie van doen. Laten we eerlijk zijn, het meest ontsierende aan een knikarmscherm op 230V is die kabel die door de muur naar binnen moet. Consumenten accepteerden dat altijd als een noodzakelijk kwaad, maar nu het niet meer hoeft, lijkt het me logisch dat de accumotor met zonnepaneel wordt toegepast. Of we in de toekomst net zo’n verschuiving gaan meemaken van wisselstroom naar gelijkstroom als bij rolluiken en screens het geval was, betwijfel ik.” Reinoud vult aan: “Voor BREL HOME was het ook een kwestie van ‘adel verplicht’. Als bakermat van de vaderlandse accutechnologie vonden we een accumotor voor knikarmschermen onontbeerlijk in ons programma.”

De evolutie ten top: bediening van zonwering van monocommando naar voice commando, via Amazon Alexa, Siri en Google Home.

Volgende stap: projecten

BREL HOME staat niet stil en heeft inmiddels wereldkundig gemaakt dat de accumotor nu ook beschikbaar komt voor projecten. “Zendbereik is een probleem bij projecten, een gevel moet vanuit een conciërge loge aangestuurd kunnen worden”, aldus Reinoud. “Door samen te werken met Vodafone Business hebben we nu een IoT-oplossing (internet of things) in onze motorkop zitten, namelijk een sim-kaart die via het GSM-netwerk in verbinding staat met de besturingssoftware. We zijn nu met de uitrol bezig en het ziet er veelbelovend uit.”

Er liggen nog andere dingen in het vooruitzicht, zoals motoren die passen binnen het gloednieuwe MATTER-protocol. Ook de zonnepanelen zijn onderhevig aan evolutie, zo wordt er gewerkt aan een nieuw zonnepaneel voor accumotoren voor binnenzonwering. Voor buitentoepassing zijn er nu ook zonnepanelen met een wit kader verkrijgbaar. Een ding moge duidelijk zijn: BREL HOME heeft met durf de weg geplaveid voor de accumotor met zonnepaneel. Dat heeft hen een vaste plek bezorgd in de geschiedenisboeken van de zonweringswereld. In de 12½ jaar dat de accumotor bestaat heeft BREL HOME een half miljoen accumotoren via fabrikanten en dealers richting de consument zien gaan. “We tellen gewoon door”, zegt Erik tot slot. “Natuurlijk blijven we scherp en zullen we blijven innoveren, maar het product is een blijvend fenomeen.”

Terug naar overzicht